Yüksek miktarda alkol tüketimini takiben ortaya çıkan “akşamdan kalma” sorunu, birçok kişinin sık sık yaşadığı ve nefret ettiği bir durum. Baş ağrısından susuzluğa kadar birçok semptoma sahip olan bu problem, insanları adeta hayattan soğutabiliyor. Bazı etkili yöntemler var olsa da hâlen akşamdan kalma durumunu hızlıca ortadan kaldıracak bir çözüm bulunmuyor.
Şimdi ise Çin’de bulunan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, gelecekte bir probiyotikle akşamdan kalma sorunun ve hatta alkol kaynaklı sağlık sorunlarının çözülebileceğini ortaya koydu. Bulgular, Microbiology Spectrum dergisinde geçtiğimiz salı günü yayımlandı.
Probiyotikle beslenen farelerin daha az sarhoş olduğu ve iyileştiği görüldü
Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, vücudun alkolden daha hızlı kurtulmasına yardımcı olacak bir enzim üretebilen bir bakteri oluşturdu. Yapılan deneylerde de fareler, probiyotikle beslendi. Bunun sonucunda ise farelerin daha az sarhoş olduğu ve daha hızlı iyileştiği görüldü.
Alkol almak, her ne kadar eğlenceli etkilere yol açabilse de oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Karaciğerlerimiz, bizi korumak için alkol dehidrogenaz (ADH) ismi verilen enzimleri kullanarak alkolü parçalayarak daha az toksik hâle getiriyor. Daha önceki araştırmalar, enzimin ADH1B isimli bir varyantının bu konuda daha güçlü olduğunu ortaya koymuştu.