Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin, ölümle sonuçlanıyor! Lenf kanseri belirtileri...

Lenf kanseri olarak bilinen lenfomanın bazı tür ve karakterleri ölümle sonuçlanabiliyor. Bu yüzden erken tanının son derece önemli olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgel

Sağlık - 4 gün önce

Lenf sistemi kanseri olan lenfomanın çok sayıda türü ve karakteri bulunuyor. Erken tanı konulması son derece önemli olan lenfoma ölümcül olabiliyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, 15 Eylül Lenfoma Günü’nde “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlikleri önemseyin. Mutlaka bir hekime başvurun” ifadelerini kullanarak lenfomaya dikkat çekti.

Kemik iliğinde de görülebiliyor

Güven Çetin, lenfomayı (lenf kanseri), vücudumuzda lenfosit adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini etkileyen, lenfositlerin lenf bezlerinde gereğinden fazla çoğalmasına neden olan bir hematolojik malinite olarak tanımladı. “Türleri çok olsa da temel olarak Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı (Non-Hodgkin) Lenfoma olarak ikiye ayrılır” diyen Çetin, “B ve T hücrelerinden gelişir” dedi. Çetin, hastalığın lenf bezlerini etkilese de dalak, sinir sistemi, kemik iliğinde de görülebileceğini söyledi.

Pek çok faktör etkili

“Lenfoma gelişiminin nedeni tam olarak çözülemedi” diyen Çetin, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığının düşünüldüğünü kaydetti. Çetin, bu faktörleri şöyle sıraladı: “Enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, yaş, cinsiyet, aile öyküsü, radyasyon.”

Lenfomanın en kritik belirtileri

Çetin, hastalar arasında çok farklı klinik belirtiler görülmekle birlikte en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlik, geceleri yatağı ve kıyafeti ıslatacak derecede terleme, açıklanamayan kilo kaybı, yüksek ateş, vücutta kaşıntı, karında şişkinlik.”

Lenf kanseri (lenfoma) nasıl teşhis edilir?

“Lenfoma kesin tanısı biopsi ile konulur” ifadelerini kullanan Çetin, “Hastalığın olduğu lenf bezi mümkünse tamamen çıkarılır. Gerekli durumda kemik iliği yayılımını görmek amacıyla kemik iliği biyopsisi yapılabilir” diye konuştu.

Lenf Kanserinin Tedavisi!

Lenfoma tedavisinin lenfoma türüne göre değiştiğini belirten Çetin, temel tedavi yöntemleri şunlardır: “Kemoterapi/Monoklonal antikor tedavisi (akıllı ilaç), radyasyon tedavisi, kök hücre (kemik iliği) nakli, otolog nakil (Hastanın kendi kök hücreleri ile yapılan nakil), allojenik nakil (başka bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan nakil).” Çetin, son yıllarda geliştirilen ve yakın gelecekte yaygınlaşacağı beklenen CAR T cell  tedavisi, imminoterapi ve benzeri tedavilerin   daha az yan etkiyle daha iyi sonuçlar alınmasına olanak sağlayacağını söyledi.

Erken tanı hayat kurtarır

“Lenfomanın çok sayıda ve çok farklı karakterde türleri olduğu akıldan çıkarılmamalıdır” diyen Çetin, bu türlerin bir kısmının çok selim ilerlerken bir kısmının ise hızla ilerleyip ölümcül olabileceğini söyledi. Çetin, “Bu nedenle erken tanı konulması hastalıktan şüphelenildiğinde gerekli tetkiklerin hızla tamamlanarak tedavinin başlanması ve gereğinde tüm testlerin tekrarlanarak tedavi revizyonunun sağlanması tedavi başarısını arttıran önemli bir unsurdur” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Narin'in ön otopsi raporu ortaya çıktı! Bakan Tunç'tan açıklama

2024-09-09 03:22 - Gündem

Nevzat B.'nin ifadesi ortaya çıktı! 'Yoksa seni ve aileni öldürürüm'

2024-09-11 00:52 - Gündem

Narin cinayetinde çarpıcı gelişme: Arka koltuktaki gizem!

2024-09-10 07:38 - Gündem

Eskiden Telefon Numaralarının Başında Neden Harfler Vardı?

2024-09-12 08:38 - Teknoloji

Galatasaray'a Zalewski'den kötü haber!

2024-09-09 16:47 - Spor

İstanbul Fatih'te 3 katlı bir bina çöktü!

2024-09-12 23:43 - Gündem

Galatasaray - Çaykur Rizespor / Canlı anlatım

2024-09-14 19:13 - Spor

Narin Güran soruşturmasında yeni gözaltı!

2024-09-13 20:43 - Gündem

Yeşil Yalova FK, Yeni Çanspor'u 3 golle kupanın dışına itti

2024-09-11 18:17 - Spor

Narin'in babası Arif Güran'la Salim Güran'ın eşinin ifadesinden çarpıcı detaylar

2024-09-13 10:03 - Gündem

İlgili Haberler

Herkes için ulaşılabilir sağlık! Üç girişimci öğrenciden üç dilde sağlık rehberi

14:43 - Sağlık

Kalp krizi ve inme riskini 4.5 kat daha fazla artırıyor! Mikroplastiklerde...

14:02 - Sağlık

Grip şikayetiyle gelen 5 hastanın 4’ü korona

17:02 - Sağlık

Prostat başlangıcı için 50 yaş uyarısı! Prostat kanseri nedir ve nasıl geçer?

10:58 - Sağlık

Alzheimer tarih mi oluyor: Beyin temizliği yapan ilaç keşfedildi!

12:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Galatasaray ve Beşiktaş'ın rakibinden farklı galibiyet

23:58 - Spor

Çağdaş Atan'dan zemin eleştirisi!

23:52 - Spor

CHP'li Afyonkarahisar Belediyesi'nden rüşvet ve şantaj skandalı!

23:48 - Politika

Thomas Reis: Kazandığımız için mutluyuz

23:43 - Spor

Karadeniz'e hızlı tren geliyor! Bakan Uraloğlu'ndan müjde

23:28 - Gündem