?>

Ağızdan Solumak Yüz Profilinizi Değiştirebilir!

İlkokul yıllarından beri ağızdan solumanın zararlı olduğu belirtilir. Fakat o dönemlerde olan çocuklar için bunun önemi çok ayrı seviyededir. Gelin, ağızdan solumanın uzun vadede sebep olacağı etkilere bakalım.

Teknoloji - 2 yıl önce

Vücudumuzun her bir sistemi diğerini destekler ve hepsi kendi görevini yerine getirerek en verimli hâlde yaşamımızı sürdürebilmemiz için gayret gösterir. Solunum sistemimiz ve dolaşım sistemimiz örnek olarak vücudun temizliğini sağlamak adına birbirine yardımcı olur. Diğer sistemlerin de kendi aralarında buna benzer bağlılıkları vardır.

Fakat bunların işlevselliğini etkileyecek etkenlerle karşılaşıldığında vücutta bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu etkenlere örnek olarak ağızdan solumayı göstereceğiz. Söz konusu durumda vücut, alışılmışın dışında bir işleyişle karşı karşıya kaldığından ona ayak uydurmak zorunda kalıyor ve bu yüzden sorunlar ortaya çıkıyor.

Yıllardır küçük yaştakilere bunun önemi vurgulanır fakat yine de değinmekte fayda var. Ağızdan ve burundan solumanın arasındaki fark tam olarak ne?

Yetişkin de olsanız küçük de olsanız ağızdan ve burundan solumanın arasındaki fark her zaman kritiktir. Başta “ne de olsa ikisi de aynı yere bağlanmıyor mu?” diye düşünebilirsiniz. Fakat burundan giren hava, ciğerlerinize ulaşmadan önce farklı aşamalardan geçer. 

Örneğin burnumuzun içindeki tüy benzeri yapılar bir filtre sistemi oluşturur ve bu sayede havada bulunan zararlı maddeler ciğerlerimize ulaşmaz. Bunun yanında havanın nemli kalması, çok sıcak ya da çok soğuk şekilde ciğerlerimize ulaşmaması da burnumuz sayesinde gerçekleşir.

İyi, güzel; peki ağzımızdan soluduğumuzda ne değişiyor?

Az önce saydığımız artıları ağızdan soluduğumuzda elde edemiyoruz. Sonuçta ağzımızda bunu sağlayacak bir filtre sistemi bulunmuyor. Bunun yanında, hava olduğu gibi çekildiğinden kuru bir boğaz, bakterilerden arınmamış bir hava ve daha az oksijen kalıyor elimizde.

Nasıl yani, ağızdan nefes alınca vücudumuza daha çok hava giriyorsa nasıl daha az oksijen alıyor olabiliriz ki?

Nefes: Kayıp Bir Sanatın Yeni Bilimi kitabının yazarı James Nestor, burun yoluyla nefes alındığında ağza göre yüzde 20 daha fazla oksijen elde edildiğini belirtiyor. Bunun sebebi olarak burundan, yani az önce anlattığımız aşamalardan geçen havanın kana daha rahat karışmasını ve böylece dolaşım sisteminin rahat etmesini sağlamasını gösterebiliriz.

Ağızdan soluduğumuzda havayla birlikte gelen ve istenmeyen maddeler ise akciğerlere zorluk yaşatabiliyor. Bu şekilde nefes almaya alışanlar sorun yaşamadıklarını söyleyebilir fakat bu sorunların uzun vadede ortaya çıkacağını ve geri dönüşünün zahmeti olacağını belirtelim.

Uzun vadede ortaya çıkan bir başka sorun ise ‘yüzdeki değişimler’

Özellikle ebeveynlerin dikkatli olması gereken konulardan birine geldik. Çünkü yüz şeklinin değişimi konusu, çocuklarda daha kritik. Bu da yüzlerinin hâlâ gelişim aşamasında olmasından kaynaklanıyor.

Söz konusu yüzdeki değişimlerin başında çenenin zamanla daha düşük bir hâl alması geliyor. Bu da bir bakıma ağırlık yapmasına sebep oluyor ve zamanla duruşu etkiliyor. Başka bir açıklamaya göre ağızdan soluyan kişilerde dilin pozisyonu aşağılara kadar gidiyor. Normalde dinlenme sırasında bile üstte olan dil, bu kişilerde ağız zemininde yer alıyor.

Springfield Smile Doctor .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Ağızdan solumanın öncesi ve sonrası

Ağzın alt kısmına bu sebeple çok daha fazla yük biniyor ve üst dudak ile burun kullanılmadığı için bir nevi işlevsiz kalmaya başlıyorlar. Bunun sonucunda bazı yerler az bazı yerler çok çalıştığı için hem yüzde tutarsız bir gelişme oluyor ve bu yüzden normalden farklı bir görünüş ortaya çıkıyor, hem de dişlerin uzayış şekli bundan kötü şekilde etkileniyor.

Çocuklar daha gelişim döneminde oldukları için bunun etkileri onlarda daha rahat görülür. Fakat bu, yetişkinlerin rahat olması gerektiği anlamına gelmiyor. Zira belli başlı değişiklikler mutlaka ağızdan soluma yoluyla görülecektir. Uyku problemleri (uyku apnesi gibi) ve horlamaların başlaması bunlardan bazıları.

Başka ne gibi zararlar bulunuyor?

Kulak enfeksiyonları, diş çürümesi, kötü bir nefes, sinüzit ve üst hava yolu enfeksiyonları, karşılaşabileceğiniz sorunların birkaçı. Buna ek olarak günlük rutininizi etkileyecek şeyler de bulunuyor. Bunlara örnek olarak da bitkin hissetmeyi ve az önce söylediğimiz gibi sonradan başlayan horlamayı gösterebiliriz.

Eğer küçük yaşta bunun çaresine bakılmazsa geri dönüşü için farklı operasyonlar gerekebilir. Olayı ekstrem seviyelere de çıkarabiliriz. Zira ağızdan solumayı alışkanlık hâline getiren çocuklarda bu durum engellenmediğinde iş uzun yüz sendromuna kadar gidebiliyor. Bu da günlük aktivitelerde ekstradan zorluk yaşanacağı anlamına geliyor.

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hande Yener'den olay yaratacak "meme ucu" yorumu! Gülşen görmesin

2022-08-14 13:58 - Magazin

Yasmin Erbil'in pozuna hayranından yorum gecikmedi: Elbise bir karış kadar

2022-08-13 17:21 - Magazin

Bakan Nebati'den Öztrak'ın Kur Korumalı Mevduat sistemiyle ilgili eleştirilerine yanıt

2022-08-12 01:20 - Ekonomi

Sanatçı Bergen, Mersin'deki mezarı başında anıldı

2022-08-14 18:16 - Yaşam

Duy Beni Leyla kimdir gerçek adı ne, aslında kaç yaşında? Helin Kandemir dizileri

2022-08-11 22:34 - Gündem

Bakan Kurum'dan CHP'li Tunç Soyer'e: Örtme çabanız boşadır

2022-08-17 17:34 - Ekonomi

Duy Beni dizisi Melisa gerçekte kim oynuyor? Sümeyye Aydoğan boyu kaç, dizileri

2022-08-11 21:10 - Gündem

Bugüne Kadar Kullandığınız En Efsane Telefon Hangisiydi?

2022-08-17 15:53 - Teknoloji

Bakan Murat Kurum'dan sosyal konut açıklaması geldi

2022-08-12 19:34 - Gündem

11 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller listesi 2022 güncel liste

2022-08-11 09:10 - Gündem

İlgili Haberler

Microsoft'un Oyun İçi Tarayıcısı Edge Game Assist Kullanıma Sunuldu

14:37 - Teknoloji

2000 TL Altı En İyi Kulaklık Tavsiyeleri

14:18 - Teknoloji

Trump'tan emir geldi! Elon Musk'ın satın almasını istiyor!

14:12 - Teknoloji

Araç İçi Telefonlara Ne Oldu?

13:38 - Teknoloji

Donald Trump, TikTok'u Kimin Almasını İstediğini Açıkladı

13:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump’ın sessizliği yatırımcılar için tehlike çanları mı?

14:52 - Ekonomi

Göztepe Emerson'u resmen açıkladı

14:48 - Spor

35 yaşındaki Türk teknik adam, Yunanistan Ligi'nde takım çalıştıracak

14:43 - Spor

4 terörist etkisiz hale getirildi!

14:33 - Gündem

Zonguldak'ta dört katlı binada yangın!

14:27 - Gündem