?>

Afetzedeye 'bak işte hayatta kaldın, şanslısın!' denmemeli

‘Afet İletişim İş Birliği’ panelinde bir araya gelen psikologlar afetzedelerle nasıl konuşulması ve davranılması gerektiği hakkında konuştu.

Sağlık - 2 yıl önce

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzman Psikolog Serra Hacısalihoğlu, “Bu kadar felaket yaşanan bir ülkede psikolojik ilk yardım mutlaka gerekli olan bir şey. İlk etapta nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Mesela, ‘Bak işte hayatta kaldın, şanslısın daha ne istiyorsun’ gibi bir cümlenin bir afetzedeye söylenmemesi gerekiyor" dedi.

Doğal afetlere maruz kalanlara psikolojik ilk yardım ile psikososyal desteğin doğru şekilde verilmesi, sağlıklı iletişim kurulabilmesi ve organizasyon sağlanabilmesi konusunda KTÜ’de uzmanların da katılımıyla ‘Afet İletişim İş Birliği’ paneli düzenlendi. Osman Turan Kongre Merkezi’ndeki panele bilim insanlarının yanı sıra AKUT Trabzon ekibi de dinleyici olarak katıldı.

‘AFET SONRASI BAZI RUHSAL TEPKİLERİN OLMASI NORMAL’

Panelde afetler sonrasında psikososyal müdahalelerle ilgili bilgi veren KTÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Evrim Özkorumak Karagüzel, afetler sonrasında psikolojik desteğin ikinci planda olsa dahi önemli olduğunu söyledi. Afete maruz kalanlara sosyal ve fiziksel destek sağlandıktan sonra psikolojik destek verilebileceğini anlatan Prof. Dr. Karagüzel, “Böyle bir afet sonrasında bazı ruhsal belirtilerin ortaya çıkması çok anormal, beklenmeyen bir durum olarak görülmüyor. Anormal bir durum karşısında ortaya çıkan normal tepkiler olarak kabul ediliyor. O nedenle müdahaleden çok ziyade takip öneriliyor. Ancak yüksek riskli gruplarımız varsa veya belirti açısından riskli gördüğümüz gruplar varsa bunların takibi öneriliyor. Genel olarak afetten etkilenen kişilerle beraber olmak, dinlemek, anlamaya çalışmak, duygularını paylaşmasına izin vermek, istedikleri miktarda anlatmalarını sağlamak ve orada onlar için olduğumuzu vurgulamak bize düşen kısım. Profesyonellerden önce kişilerin aile ve sosyal desteklerinin sağlanması önemli” dedi.

‘İLK AŞAMADA YAPILMASI GEREKEN YANINDA DURMAK, DİNLEMEK’

Depremlerin sıklıkla yaşandığı günümüzde psikolojik ilk yardımın önemli bir konu haline geldiğini ifade eden KTÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzman Psikolog Serra Hacısalihoğlu da afetzedelerle iletişim kurarken bazı cümleler ve ifadelerden kaçınılması gerektiğini anlattı. Hacısalihoğlu, “Bu kadar felaket yaşanan bir ülkede psikolojik ilk yardım mutlaka gerekli olan bir şey. İlk etapta nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Böyle bir durum yaşayan kişilere doğru müdahaleyi bilemeyebiliyoruz. O yüzden herkesin bilmesinde fayda var. Mesela, ‘bak işte hayatta kaldın şanslısın daha ne istiyorsun’ gibi bir cümlenin bir afetzedeye söylenmemesi gerekiyor. Hatta ilk aşamalarda yapılması gereken tek şey sadece yanında durmak, dinlemek. Çok müdahale etmek deyince çok fazla şey söylemek olarak algılıyoruz. Sadece o sırada dinlemek bile çok büyük bir destek aslında. O esnada ihtiyacı su, yemek bulmaksa bu süreçte yanlarında bulanmak. Dolayısıyla sadece yaşamsal şeyleri desteklemek bu süreçteki amaç olmalı” ifadelerini kullandı.

‘ARAMA KURTARMA EKİPLERİ DE İNSAN’

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan AKUT Trabzon ekibinin lideri Köksal Ofluoğlu da panelde deneyimlerini ve ekibinin sonrasında yaşadıklarını paylaştı. Ofluoğlu, “Arama kurtarma ekipleri de birer insan. Yaptıkları çalışmalardan etkilenebiliyorlar. Çalışma sonrasında mutlaka bir psikoterapi almalarından fayda var. Bizde bunu bütün gönüllü arkadaşlarımıza öneriyoruz. Kendimiz de uyguluyoruz” dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti'den aday olmak isteyenler önce AFAD'A bağış yapacak

2023-03-10 15:45 - Politika

2023 Peugeot 408 Türkiye'de: İşte Fiyatı!

2023-03-14 13:33 - Teknoloji

Sakine Haksever hırsızlık yaparken yakalandı! "Kleptomani" savunması şaşkına çevirdi

2023-03-10 09:33 - Magazin

NATO toplantısında tartışma yaratan görüntüler: Korgeneral Göksel Kahya boş bardakları topladı

2023-03-10 00:22 - Gündem

Çiçeği burnunda çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, kuzey ışıklarına gitti

2023-03-11 15:52 - Magazin

Survivor Asena kimdir? Asena Demirbağ kimdir, nereli, kaç yaşında? Asena Demirbağ evli mi?

2023-03-11 16:27 - Gündem

5 yıllık evliliklerini tek celsede bitiren Buğra Gülsoy ile Nilüfer Gürbüz ilk kez buluştu

2023-03-10 08:23 - Magazin

Survivor Asena kimdir, kaç yaşında? Asena Demirbağ mesleği ne? Survivor Asena eşi kim?

2023-03-09 21:37 - Spor

İmha edilen PKK'lı terörist Hamiyet Yalçınkaya'nın karanlık geçmişi ortaya çıktı

2023-03-11 20:17 - Gündem

Tofaş'lardaki "S, L, SL, SLX" Harfleri Ne Anlama Geliyor?

2023-03-10 14:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kemik kanserini eklem ağrısıyla karıştırdı: Bacağından oldu!

18:52 - Sağlık

Tip 2 diyabetin sessiz belirtisi: Sık idrara çıkma alışkanlığı

16:18 - Sağlık

Beyin ve bağırsak bağlantısı: Ruh sağlığını etkileyen gizli ilişki

12:48 - Sağlık

Vücudun savunma refleksi: Hapşırmanın nedeni nedir?

10:37 - Sağlık

Ağızda geçmeyen yaralar kanserin habercisi

11:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Manchester United, Rangers'ı 90+2'de devirdi! Kupa 2'de gecenin sonuçları

03:17 - Spor

İnternetin geleceği olarak görülüyordu! İlgi her geçen yıl azalıyor

00:48 - Teknoloji

Kartalkaya'daki facia ile ilgili itfaiye ön raporu yayımlandı!

00:42 - Gündem

Pierre Sage: Rekabet gücü yüksekti

00:38 - Spor

Jose Mourinho'dan kırmızı kart isyanı

00:32 - Spor