?>

'Afetler sonrasında psikososyal destek erken dönemde sağlanmalı'

Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, deprem gibi travmatik olaylar sonrasında bireylerde erken dönemde ortaya çıkabilen kaygı hali, öfke gibi stres belirtileriyle ilgili, “Yıkıcı doğal afetler sonrasında, doğal sürece yardımcı olacak şekildeki psikososyal destek, bireyler için erken dö

Yaşam - 2 yıl önce

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde görevli Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremler sonrasında, afete maruz kalanlar, yakınları, yardım ekipleri ve toplumsal olarak tüm bireylerin psikolojik olarak etkilendiğini söyledi.

Deprem gibi travmatik olaylar sonrasında oluşan stresin normal olduğunu ve kişilere göre değişkenlik gösterdiğini belirten Doç. Dr. Aykut, deprem travması yaşayan kişilere verilecek psikososyal desteğin önemli olduğunu ifade etti. 

Doç. Dr. Aykut, “Bir afet yaşandığında bireylerin çoğunda ortaya çıkan belirtiler, anormal bir olaya verilen sağlıklı tepkidir. Afetlerden etkilenen bireyler, yoğun ve anlaşılabilir bir stresle karşılaşmakta ve buna uygun sağlıklı tepkiler göstermektedir. Bu nedenle yaşadığımız deprem felaketi gibi afetler sonrasında akut dönemde ortaya çıkan stres belirtileri, anormal bir duruma verilmiş sağlıklı yanıtlar olarak değerlendirilmelidir” dedi.

‘AĞIR REAKSİYONLAR OLMADIKÇA DOĞAL SEYRİNİ İZLEMEK ÖNEMLİ’

Deprem gibi afetler sonrasında erken dönemde oluşan stres belirtilerini açıklayan Aykut, şu ifadeleri kullandı:

"İstenmeyen anılar ve rüyalar ile depremi tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hissetme şeklinde felaketi yeniden yaşantılama belirtileri görülebilmektedir. Kişi bu belirtilerin hiç geçmeyeceğini, daha kötüye gideceğini, ciddi bir hastalığı olacağını düşünerek depremi hatırlatan durumlardan, kişilerken, yerlerden uzak kalma, sürekli olarak kaçınma davranışı sergileyebilmektedir.Donup kalma, duygusuzlaşma, dünyadan kendini ayrı ve kopuk hissetme, ilgisizlik, duygusal küntlük, farklı algısal yaşantılar ve gerçek dışılık hissi olabilmektedir. Her an bir tehlike olabilir düşüncesi ile sürekli huzursuzluk, kolay irkilme, kaygı hali, uykusuzluk, sinirlilik, korku, öfke nöbetleri şeklinde aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra depresif belirtiler, uyku bozuklukları, yeme düzensizlikleri, enerji kaybı, bedensel yakınmalar, ağrı yakınması olabilmektedir.Bu şekildeki yıkıcı doğal afetler sonrasında, doğal sürece yardımcı olacak şekildeki psikososyal destek bireyler için erken dönemde sağlanmalıdır. Ağır reaksiyonlar olmadıkça müdahale etmeden, onun kendi doğal seyrini izlemesini beklemek, ona saygı göstermek önemlidir."

Deprem gibi travma yaratan olayların hafızada yer ettiğini ve küçük uyaranlarla bile tetiklenebileceğini ifade eden Doç. Dr. Aykut, “Bazı bireylerde travmatik belirtilerin, olaydan yıllar sonra dahi ortaya çıkabildiği görülmektedir. Travmatik bir olay sonrasında ortaya çıkan yeniden yaşantılama, aşırı uyarılma belirtileri ve kaçınma davranışları şeklindeki travmatik stres belirtilerinin bir aydan daha uzun sürmesi ve bu durumun kronik hale gelmesi durumunda travma sonrası stres bozukluğu düşünülmektedir” dedi.

‘YASINA SAYGI GÖSTERİLMELİ’

Doç. Dr. Aykut, deprem travması yaşayan kişilerin yeniden güvenlik hissinin oluşmasında yardımcı olunması gerektiği belirterek, “Güvenliğin sağlanması, güvenlik hissinin oluşmasına yardımcı olunması, temel ihtiyaçların giderilmesi, yakınlarla iletişime destek olunması, bireyin sakinleştirilmesi, etkin ve empatik bir biçimde dinlenmesi, bilgilendirilmesi, hizmetlere ulaşımının sağlanması gerekmektedir. Belirtiler çok şiddetli değilse ilaç tedavisinden kaçınılmalıdır. Deprem travmasını yaşayan kişilerin yasına saygı gösterilmelidir. Bu dönemde teselli edici sözler, kişiyi öfkelendirebilmekte ve ona, kendisini daha kötü hissettirebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçeli Melissa Vargas'ın yeni saç stili sosyal medyayı salladı

2023-02-21 22:32 - Spor

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

Ölüdeniz fay hattı nedir? Nereden geçiyor?

2023-02-21 12:56 - Yaşam

AK Partili meclis üyesi Hacer Çınar, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a su şişesi fırlattı

2023-02-22 00:02 - Gündem

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

Tabak kırılmayan binanın müteahhidi Akın Öncül kimdir?

2023-02-16 17:21 - Gündem

Naim Süleymanoğlu nasıl kaçırıldı? Naim Süleymanoğlu Bulgaristan'dan nasıl kaçtı?

2023-02-19 21:48 - Spor

Real Madrid CANLI izle! REAL MADRİD - LİVERPOOL canlı yayın donmadan izle!

2023-02-21 21:02 - Spor

Hatay’da depremde mezarlar da hasar gördü

2023-02-19 19:39 - Gündem

Ece Erken, Taha Duymaz'la yazışmalarını paylaştı! Mesajdaki bir detay yürek burktu

2023-02-19 15:46 - Magazin

İlgili Haberler

Kamyonetiyle kaza yaptı, yaralı arkadaşını da bırakıp kaçtı

07:52 - Yaşam

Antalya'da kaldırımda sohbet eden gencin kafasına kedi düştü

16:52 - Yaşam

Sünger gibi puf puf kek yapmanın püf noktası! Süt mü yoğurt mu tartışmasına son

16:47 - Yaşam

Yavuz Nufel hazırlıklarını tamamladı! Hollanda'da 60. yıl için geri sayım başladı

13:17 - Yaşam

78 yaşında bitmeyen enerjisini ona borçlu! Ajda Pekkan'ın kulis sırrı ortaya çıktı

12:47 - Yaşam

Günün Manşetleri

Tapuda yapay zeka dönemi başladı

11:08 - Ekonomi

Sivasspor - Samsunspor! Muhtemel 11'ler

11:02 - Spor

ABD'nin petrol sondaj kulesi arttı

10:57 - Ekonomi

Bu akşamın maç programı belli oldu! (21 Aralık Cumartesi)

10:53 - Spor

Geçen hafta tek yatırım aracı kazandırdı

10:48 - Ekonomi