?>

Afet bölgesindeki çiftçilerden borç ertelemesi ve kredi talebi

Ekonomi - Afet bölgesindeki çiftçiler, hızla üretime geçilmesi için borçların yapılandırılmasını, kredi sağlanmasını, 2023 yılı mazot ve gübre desteklerinin de bu yıl içinde ödenmesi talebinde bulundu.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin ziraat odası başkanları, afet bölgesindeki çiftçilerin durumuna ve beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, depremden her kesim gibi çok fazla çiftçinin de etkilendiğini belirterek, "Şu an arazide faaliyet yok. Hayvan yemi koordineli olarak geliyor." dedi.

Üreticilerin yakın tarihlerde ödemesi gereken borçlarının bulunduğuna işaret eden Çetinkaya, "Borçların ertelenmesi ve yeniden yapılandırılması yönünde talebimiz olacak. Yeniden bir hayat kurmak için buna ihtiyaç var. Üretimin devamlılığı için yeni kredilerin ve desteklerin de sağlanması lazım. Çiftçiler, elindeki nakitle evini yeniden kurmaya çalışacak." ifadelerini kullandı.

“BORÇLAR KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILMASINA İHTİYAÇ VAR”

Hatay Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, depremin ardından tarımsal üretimde sorun olmadığını bildirdi. Bölgedeki çiftçinin her konuda desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yalman, şöyle konuştu:

"Tarımsal üretimde sorun yok, bölgede bir ay sonra yaz dönemi için üretim başlayacak. Sulama konusunda sıkıntı yaşayabiliriz, yer altı barajlarının durumunu henüz bilmiyoruz, bunun için tedbir alınmalı. Hatay ekonomisi bu dönem tarım sektörüne kaldı. Bu nedenle çiftçinin her anlamda desteklenmesi gerekiyor. Özellikle çiftçilerin borçları konusunda çalışma yapılmasına ihtiyaç var."

"HAYVANLAR İÇİN ÇADIR KURMA ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI"

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan da birçok çiftçinin depremden etkilendiğini ancak üretimi engelleyecek bir durum bulunmadığını söyledi.

Çiftçilerin traktör başta olmak üzere malzemelerinin büyük hasar gördüğüne dikkati çeken Şahan, "Özellikle traktör konusunda destek bekliyoruz. Ayrıca şu an ahırı olmayan hayvanlar için çadır kurma çalışmaları hızlandırılmalı. Borçlarımız için de bir düzenleme talep ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, bölgede insanların gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için üretimin devam etmesi gerektiğine işaret ederek, üretim sürecinde su sıkıntısı yaşanabileceğini dile getirdi.

"BORÇLAR BİR YIL FAİZSİZ ERTELENMELİ"

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da çiftçilerin üretimini engelleyecek bir durum olmadığını belirterek, tarımsal faaliyetlerin depremden etkilenmediğini söyledi.

Bölgede nisan-mayıs döneminde mevsimlik işçi sorunu yaşanabileceğini vurgulayan Doğan, bunun için şimdiden önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Doğan, üreticilerin çeşitli konularda ödemelerde bulunmaları gerektiğini ifade ederek, "Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi'ye borçları var. Bu borçların bir yıl faizsiz ertelenmesi üretici için son derece olumlu bir karar olacaktır." dedi.

"2023 YILI MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİNİN BU YIL VERİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar da çiftçinin üretmesinin önünde bir engel olmadığını ancak maddi yönden sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Hayvancılık yapılan Siverek'te derme çatma ahırlardan bazılarının yıkıldığını ancak büyük bir sorun olmadığını vurgulayan İpar, şunları kaydetti: "Devletimizin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa verdiği destek çiftçimizi tam kurtarmayabilir. Bu sebeple biz 2023 mazot ve gübre desteğinin de bu yıl verilmesini istiyoruz. Aynı şekilde devletimizden daha önce verdikleri gibi bu yıl da kuraklık hasar tespiti neticesinde zarar gören çiftçilerimize destek sağlanmasını talep ediyoruz."

"MAZOT-GÜBRE DESTEĞİ ARTIRILMALI, ÖDEMELER ERKENE ALINMALI"

Osmaniye'ye bağlı Kadirli Ziraat Odası Başkanı ve Osmaniye İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hanifi İspir ise bölgelerindeki köylerde tarımsal anlamda bir zayiat bulunmadığını ve çiftçilerin üretimine devam ettiğini söyledi. İspir, "2023 mazot ve gübre desteğinin bu yıl yatırılmasını ve mazot, gübre, yem, tohum gibi girdi fiyatlarının aşağı çekilmesini istiyoruz." dedi.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, kentte depremin ardından çiftçinin üretimine engel bir durum bulunmadığını ancak bazı köylerde evlerin yıkıldığını vurguladı.

Şubat sonuna kadar 2022 yılı gübre ve mazot desteklerinin hesaplara yatacağına işaret eden Yiğit, "Özellikle deprem bölgesindeki çiftçilere 2023 mazot ve gübre desteğinin de bu yıl yatırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil de ilde tarımsal üretim yapılamayacak bir durumun bulunmadığını bildirdi.

Üretimi artırmak için çiftçilere destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Delil, "Esnafa ve tüccara yönelik olduğu gibi çiftçilere yönelik de projeler yapılmalı. Mağdur olan çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye kredi borçları en az bir veya iki yıl faizsiz ertelenmeli. Çiftçilerimize verilen mazot-gübre desteği artırılmalı ve ödemeler erkene alınmalı." ifadelerini kullandı.

"GİRDİ MALİYETLERİ KONUSUNDA DESTEK BEKLİYORUZ"

Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, bölgede çiftçilerin üretimini gerçekleştirebilmesi için öncelikle psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çiftçilerden bazılarının traktör ve ekipmanlarının göçük altında kaldığı bilgisini veren Kara, şu değerlendirmede bulundu: “Millet kendisini toparlamaya çalışıyor. Çiftçilerin şu anda girdileri de pahalı olduğu için hepsi umutsuzluk içinde. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi noktasında devletimizden destek bekliyoruz. Çiftçi ve hayvanlara yem yardımı yapılmasını istiyoruz. Devletimize güveniyoruz."

Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bölgede üretim sıkıntısı bulunmadığına işaret ederek, mazot ve gübrenin daha uygun fiyata verilmesinin çiftçi için çok faydalı olacağını belirtti.

Elazığ Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Murat Zilayaz da depremden sonra Malatya'dan çok fazla çiftçinin Elazığ'a geldiğini bildirdi.

Kentte çiftçilerin faaliyetlerine daha verimli devam edebilmesi için bölgeye sağlanan desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Zilayaz, "Mazot ve gübre desteğinin nakit olarak verilmesi bizim için çok faydalı. Desteklerin artması çiftçiyi rahatlatacaktır." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

Umutlar yıkıldı.. Taha Duymaz'dan kötü haber geldi

2023-02-13 22:09 - Gündem

Rönesans Rezidans sakini: Volkan Demirel de orada oturuyordu

2023-02-14 12:10 - Gündem

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

Tabak kırılmayan binanın müteahhidi Akın Öncül kimdir?

2023-02-16 17:21 - Gündem

Naim Süleymanoğlu nasıl kaçırıldı? Naim Süleymanoğlu Bulgaristan'dan nasıl kaçtı?

2023-02-19 21:48 - Spor

Hatay’da depremde mezarlar da hasar gördü

2023-02-19 19:39 - Gündem

Ece Erken, Taha Duymaz'la yazışmalarını paylaştı! Mesajdaki bir detay yürek burktu

2023-02-19 15:46 - Magazin

Merakla bekleniyordu: Enkaz altındaki Taha Duymaz hakkında yeni gelişme

2023-02-16 22:28 - Gündem

Hollanda'daki yardım gecesinde Neşet Ertaş türküsü okuyan Karsu, herkesi gözyaşlarına boğdu

2023-02-16 15:33 - Magazin

İlgili Haberler

Türkiye Sigorta'dan 2024'te rekor büyüme

22:57 - Ekonomi

Merkez Bankası 2025 hedeflerini açıkladı! KKM için tarih verildi

21:53 - Ekonomi

İstavritin bolluğu fiyatları düşürdü!

21:52 - Ekonomi

Merkez Bankası 2025 para politikası metnini yayınladı!

21:33 - Ekonomi

Kırmızı et fiyatlarında artış beklenmiyor

18:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sinop'ta deniz çekildi!

22:58 - Gündem

Antalya'da falezlerden denize düşen otomobil kayboldu

22:53 - Gündem

Kazakistan'da düşen uçak, 3 gün önce Trabzon Havalimanı’na pas geçerek inmiş

22:38 - Gündem

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:33 - Spor

Beşiktaş: Haklılığımız gasp edilmektedir

22:27 - Spor