Jet motoru teknisyeni olarak orduda görev yapan ABD'li eski asker Chrıs Cappy, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı analiz etti. Türkiye'nin iyi bir jet yapacağını yüzde 100 bildiğini vurgulayan Cappy, ''Türkiye'nin 5. nesil bir savaş uçağı geliştiren 4. ülke olması küçümsenecek bir şey değildir'' dedi.
ABD'Lİ ESKİ ASKERDEN KAAN'A ÖVGÜ
"Türkiye'nin yerli savaş uçağı bir silahtan daha fazlasıdır" başlığını kullanan Cappy, "Çoğu zaman bir ülkenin yeni nesi uçağının sadece bir programdan daha fazlası olduğunu düşünüyorum. Ulusal gururun sembolü, özerkliğin sembolü, diplomatik bir araç ve hatta savaşa karşı caydırıcıdır" dedi.
Ülkelere uygulanan silah ambargolarının onları kendi kendilerine yetmeye teşvik edeceğini buna ABD'nin F-35 savaş uçağı satmadığı için Türkiye'nin kendi savaş uçağını yaptığını örnek olarak gösteren Cappy, "F-35 konusunda ABD ile Türkiye arasında yaşanan ve böylece F-35'in tamamlayıcısı olacak yeni uçağın vizyonunun tamamen değişmesi gerekti. Bu her şeyi alt üst etti. KAAN artık korodan çıkıp ayağa kalkmak zorunda kaldı. Baskı yok" dedi.
ABD'de jet motoru teknisyeni olarak görev yaptığını dile getiren Cappy, Türk mühendislerin ABD'de 5. nesil tasarımında çok yardımcı olduğunu ve önemli roller üstlendiğini kaydetti.