Günümüzde aşırı stres, yaygın görülen psikolojik hallerden biri. Çoğu kişi stresle nasıl başa çıkabileceğini, stresle mücadele etkili yöntemleri ve aşırı stresin nasıl geçeceğini merak ediyor. Stresle baş etme yöntemlerini çeşitli uzmanlardan araştırdık ve sizin için derledik.
TAF Preventive Medicine Bulletin'de yayınlanan "Çalışan Gençlerde Benlik Saygısı, İletişim Becerileri ve Stresle Baş Etme" başlıklı makalede; benlik algısı arttıkça, kendine güvenli yaklaşımın arttığı ifade edilmiştir. Bu bağlamda çalışan gençlerin hem probleme yönelik hem de duygulara yönelik stresle baş etmede daha etkili oldukları tespit edilmiştir. Üretkenlik, yaşamdan doyum alma ve çevreyle uyumlanabilme; sağlıklı bireyler olma ve stres düzeyiyle ilişkilendirilmiştir.
7 ADIMDA STRESLE BAŞ ETME YOLU
Niyetine odaklan:Bir işi yaparken asıl niyetinizin ne olduğuna odaklandın. Böylece diğer bakışları veya başka faktörlerden kaynaklanan olumsuz düşünceleri bir kenara atmış olursunuz. Asıl amacınızı kaçırmayın.
Gerçekçi beklentiler oluştur:Bunun için gerçekçi senaryolar oluşturmalı ve çıkabilecek sorunlara karşı hayalinizde cevaplar üretmelisiniz. Bu, karşınıza çıkabilecek olumsuz durumlara karşı hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
Bir sırdaş bul:Sizi üzen ya da strese sokan durumları güvendiğiniz biriyle paylaşın. Bu kişi sizin kendi duygunuzu anlamanız noktasında size bir nevi ayna olabilecek biri olmalı. Bir duygu ile tek başınıza mücadele edemiyorsanız güvendiğiniz birine anlatmaktan ya da bir uzmanla paylaşmaktan çekinmeyin.
Hislerini yaz:Sizi strese sokan durumlarda duygularınızı şeffaf bir şekilde yazın. Böylece kendinize dışarıdan bakabileceksiniz. Bu da, duygunuzun arkasında yatan gerçek sebebi bulmak konusunda size yardımcı olacaktır. Bu sayede duygusal gelişiminizi de takip edebilirsiniz.
Seni sakinleştirecek bir etkinlik ya da ritüel bulHerkesi sakinleştiren etkinlik kendine hastır. Örneğin kimisini su dinginleştirir. Bu kişiler yüzmeye gidebilir ya da suluboya gibi sanatlarla uğraşabilir. Kimilerini yoğun enerji sarf ettikleri etkinlikler sakinleştirir. Bu kişiler spora yönelebilir. Bunun yanı sıra toprakla uğraşmak da zihni sakinleştirecek önemli etkinlerdendir. Kil, seramik gibi sanatlarla ilgilenebilir ya da bahçecilik yapabilirsiniz.
İyi yemekler ye, iyi ortamlarda bulun:Vücut bir makine gibi düzenli işler. Dolayısıyla vücudun ürettiği şey, aslında içinde biriken şeylerden oluşur diyebiliriz. Bunun için vücuda girenler çok önemli. İyi ve kaliteli beslenmek, iyi görüntülere maruz kalmak, sizi iyi hissettiren ortamlarda bulunmak, güzel arkadaşlıklar kurmak beynin düşünme yapısını da etkileyecektir.
Zihniyetini değiştirYaşam tarzında yapılan minik değişimler hayat kalitenizi ummadığınız kadar artırabilir. İşe öncelikle bakış açınızı değiştirmekle başlayabilirsiniz. Beraberinde hayat tarzınızda yapacağınız düzenlemeler bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır. Örneğin sosyal ortamınızı değiştirmek, güne daha erken başlayıp gün içinde sanatla, sporla ya da sevdiğiniz başka bir etkinlikle uğraşmak, sizi mutsuz eden şeylerden uzaklaşmak, uyku saatlerinde yapacağınız düzenlemeler, bunlardan bazıları.
AŞIRI STRES NASIL GEÇER?
Stres yönetimi hayat kalitesini artıracaktır. Bunun için stresin kaynaklarını iyi tespit etmek gerekir. Stresin altında yatan asıl sebebi bulmak stresten kurtulmak için anahtar bir hamle olacaktır. Yani, bu duygunun kaynağını bulmalısınız. Ancak bunu bulmak bazen oldukça zor olabilir. Duygunuzun asıl kaynağını bulamadığınız ya da zorlandığınız yerde profesyonel destek almaktan çekinmemelisiniz.