9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk ekibi, 60 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından Antarktika King George Adası'na ulaştı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen seferde, ekip İstanbul'dan ayrıldıktan sonra Brezilya ve Şili üzerinden 103 enlem güneye uzanan bir yolculuk yaptı.
BEYAZ KITA'YA UĞURLAMA TÖRENİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törenle Beyaz Kıta'ya uğurlanan 20 kişilik ekip, 2,5 gün süren yolculuğun ardından Antarktika King George Adası'na vardı. Ada yakınlarında bulunan Şili bayraklı Betanzos gemisine gelen bilim ekibi, toplu fotoğraf çektirdi.Yaklaşık 14 bin kilometre yol katederek adaya ulaşan ekip, buradan gemiyle önce Dismal Adası'na, daha sonra ise Türk bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası'na varmayı planlıyor.
BİLİM VE BARIŞ KITASI'NDA 19 PROJE
Ekip, "bilim ve barış kıtası" olarak adlandırılan Antarktika'da yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri gibi alanlarda 19 ayrı proje yürütecek. Türk bilim heyetini, Şili'nin Santiago kentindeki Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanı'nda, Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Ahmet İhsan Kızıltan ve Büyükelçilik personeli karşıladı. Büyükelçi Kızıltan, Antarktika'nın büyük potansiyel arz eden bir kıta olduğunu belirterek, Türkiye'nin burada ayak izinin bulunmasının önemine vurgu yaptı.
DEZENFEKTE EDİLEN EŞYALARLA KITAYA GİRİŞ
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika'nın flora ve faunasının korunması amacıyla birçok kural uygulandığını belirtti. Sefer ekibi, uçaktan inerken botlarını özel solüsyonlarla dezenfekte ederek kıtaya ayak bastı. Sefer Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz ise uzun seyahatler ve aktarmalar sonucunda Antarktika King George Adası'na indiklerini ve valizlerini dezenfekte ederek kıtaya yabancı canlı türü taşınmasını önlemeyi amaçladıklarını söyledi.