?>

3D Yazıcılarla İnşa Edilen Evlerin Avantajları

Son günlerde canımızı fazlasıyla yakan deprem felaketinden sonra evlerin depreme dayanıklılığının yanı sıra barınma gibi büyük bir sorun da ortaya çıktı. Prefabrik evler, bu sorunlara alternatif çözümlerden biri. Ancak başka çözüm olabilecek bir yöntem daha var, o da 3 boy

Teknoloji - 2 yıl önce

3 boyutlu baskı teknolojisi, son zamanlarda dünyayı değiştiren teknolojik gelişmelerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Sağlıktan otomobile birçok alanda kullanılan teknoloji, inşaat alanında da kullanılmaya başlandı.

3D yazıcıyla yapılan evler, geleneksel inşaat yöntemlerine sürdürülebilir, uygun maliyetli bir alternatif sunduğu için sektörde adeta bir devrim yaratıyor.

Evler 3 boyutlu yazıcılarla nasıl inşa ediliyor?

3 boyutlu evlerin inşa süreci klasik inşaatlardan farklı olarak, ilk başta herhangi bir kalıp kullanılmadan bilgisayardaki özel yazılımlar kullanılarak başlıyor. Tasarım aşamasının tamamlanmasından sonra inşaat sahasına devasa boyutlardaki robot 3D yazıcı ekstrüzyonları yerleştiriliyor.

Yaklaşık 12-13 ton ağırlığında olan büyük baskı makinesi; evin temelini, duvarını, tavanını ve çatısını yerinde basabiliyor. Yani evin bölümleri, prefabrik evlerde olduğu gibi bir depodan hazır halde getirilmiyor. 6-7 saat süren makine kurulumundan sonra direkt olarak arsanın üzerinde inşa ediliyor.

Bu büyük baskı makinesi; beton, toprak, kum ve kireç gibi birçok malzemenin yanı sıra özel polimerler ya da geri dönüştürülmüş malzemelerle de desteklenebiliyor. Bu sayede temeller, duvarlar, sütunlar ve merdivenler gibi birçok ev elemanını daha sağlam şekilde kolayca oluşturabiliyor.

Bu yöntem ile ev inşa ederken yalnızca evin elektrik, su ve gider tesisatı ile pencere, çatı yerleştirmeleri gibi durumlar için işçilik gerekiyor. Geri kalan bütün işi 3D yazıcı normal inşaattan daha kısa sürede tamamlıyor.

3D evler birçok açıdan büyük avantajlara sahip.

Hiç şüphesiz bu yöntem, verimliliği ve üretkenliği artırıyor. Aynı zamanda ilk aşamadan itibaren planlı, programlı bir şekilde ilerlemesi tasarım hataları ve işçi yaralanmaları gibi durumları en aza indirgiyor. Geleneksel inşaat yöntemlerinde ev inşa etmek aylar alıyor ancak 3D devasa yazıcılar sayesinde bu süre birkaç hafta hatta evin boyutuna göre birkaç güne düşebiliyor.

3 boyutlu evlerin çevreye faydası da oldukça fazla. Malzeme kullanımını en aza indiren bu yöntemde; doğal, organik veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıldığı için daha az atık ortaya çıkıyor ve karbon ayak izi azalıyor.

Fakat 3D yazıcılar, yüksek enerji tükettiği için inşaat maliyetlerini artırabiliyor.

Bununla birlikte bu yöntemde kullanılan devasa makinaların fiyatları da yüksek olduğu için geleneksel inşaat yöntemlerine kıyasla maaliyetler daha da artabiliyor. 3D yazıcı teknolojisi hala gelişim aşamasında olduğu için kullanılan bazı malzemelerin kalitesi, standartlara uygun seviyeye gelememiştir.  

Bu evler depreme dayanıklı mı?

3D yazıcılarla yapılan evlerin depreme dayanıklılığı, klasik inşaat yöntemleri ve prefabrik evlerde olduğu gibi kullanılan malzemenin kalitesine ve evin tasarımına bağlıdır.

3D yazıcı teknolojisi, evlerin duvarları ve diğer yapısal elemanları bir bütün olarak oluşturduğu için, evler diğer evlere nazaran daha sağlam bir yapıya sahip olabilir. Özellikle statik hesaplamalar yapılarak üretilen duvarların içerisine geleneksel demir donatılı, beton bazlı malzemeler dökülerek binanın deprem dayanıklılığı artırılabiliyor.

3D yazıcı ile yapılan evlerin fiyatları ne kadar?

Bu teknolojinin henüz gelişme aşamasında olması nedeniyle maliyetlerde dalgalanmalar yaşanabiliyor. Bütün ev çeşitlerinde olduğu gibi 3 boyutlu yazıcılarla inşa edilen evlerde de boyut, kullanılan malzemeler, inşaat süreci gibi birçok etmen fiyatları etkilemektedir.

3D baskılı bir evin inşaat maliyetleri 10.000 ile 400.000 dolar (200.000 TL-7.500.000 TL) arasında değişiyor. Çoğu zaman bu fiyatlandırma yalnızca inşaat maliyetlerini içeriyor. Yani vergi, aydınlatma, sıhhi tesisat, boya ve döşeme gibi ek masraflar dahil edilmiyor. 

Kabaca bir hesaplama yapacak olursak, müstakil 3+1 150 metre kare boyutunda bir 3 boyutlu evin yapım süresi ortalama olarak 1 hafta kadar sürüyor. Maliyeti ise 16-17 bin dolar, yani güncel kurla 300.000 Türk Lirası civarında oluyor.

Ülkemizde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin 3 boyutlu evler inşa ettiğine dair haberler çıkmıştı. Ancak güncel olarak bu tarzda evler üreten bir firma bulamadık. Verdiğimiz bu fiyat, yurt dışındaki firmalar baz alınarak verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Asena eşi kimdir? Survivor Asena kaç yaşında, nereli? Asena Demirbağ kimdir?

2023-02-28 00:33 - Spor

İzmir’de veliler isyanda: Şimdiye kadar neden beklediniz?

2023-02-24 07:56 - Gündem

Kuzey Anadolu fay hattı ne durumda? Bu fay hattının geçtiği şehirler nereler?

2023-02-23 13:39 - Yaşam

Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı?

2023-02-23 17:46 - Gündem

Murat Ağırel AHBAP'ın ardından açıkladı: Kızılay başka kuruma da çadır sattı

2023-02-26 14:11 - Gündem

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Cumhuriyet TV'de konuştu: Beklenen Marmara depremi 6.5'i

2023-02-25 17:48 - Politika

Genç oyuncu Helin Kandemir'in babası hayatını kaybetti

2023-02-28 08:13 - Magazin

Bina sismik izolatör nedir? Neyden yapılır?

2023-02-22 15:39 - Yaşam

2024 Model Mercedes-Benz E-Serisi'nin İç Tasarımı Gösterildi

2023-02-23 18:53 - Teknoloji

Hz. İsa'nın Örneğinden Yola Çıkılarak Test Edilen Deney

2023-02-28 18:19 - Teknoloji

İlgili Haberler

Korsanların Gerçekten Tahta Bacağı ve Kancaları Var mıydı?

16:13 - Teknoloji

Redmi Book 16 2025'in Bazı Özellikleri Açıkladı

16:08 - Teknoloji

Mediazone, Bu Kez de hisse.net'i Satın Aldı

15:33 - Teknoloji

Steam Kış İndirimi'nde 10 Dolar Altına Satılan Oyunlar

15:18 - Teknoloji

Sayıları arttı! NASA, bulutların içinde aniden ortaya çıkan dairelerin nedenini açıkladı!

15:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Asgari ücret sonrası memur ve emeklinin zam oranı ortaya çıktı

16:23 - Ekonomi

Şeyma öğretmende acı haber!

16:18 - Gündem

Platoları yandı! Şakir Paşa Ailesi dizisinin yeni bölümü gelecek mi?

16:13 - Gündem

Emekli hemşirenin organları, 6 hastaya umut oldu

16:07 - Gündem

Muğla’da zincirleme kaza!

16:02 - Gündem