ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yıllar önce uzaya gönderilen ve şu an hizmet dışı olan 272 kilogram ağırlığındaki The Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) uydusunun çarşambayı perşembeye bağlayan gece Dünya’ya düşmesinin beklendiğini duyurdu.
RHESSI uydusu, 2002’den 2018’e kadar aktif olarak faaliyet göstermişti. 20 yıldan fazladır uzayda bulunan uydu, görevi süresince Güneş patlamalarını inceleyerek NASA’nın bu kadar güçlü enerji patlamalarının arkasındaki temel fiziği anlamasına yardımcı olmuştu. Buna ek olarak 100 binden fazla Güneş olayını da 16 yıllık görevi boyunca kaydetmişti.
NASA’ya göre nereye düşeceği bilinmeyen uydunun insanlara zarar verme olasılığı çok az
RHESSI uydusunun NASA tarafından bir tasviri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
ABD Savunma Bakanlığı’ndan bilgi alan NASA, pazartesi günü yaptığı açıklamada uydunun bu gece TSİ 04:30 sularında Dünya atmosferine gireceğinin tahmin edildiğini aktarmıştı. Salı günü ise bu saat 04:40 olarak güncellendi ve bu sürenin artı veya eksi 10 saat değişebileceği belirtildi.
Buna ek olarak ajans, uzay aracının çoğunluğunun atmosfere girdiğinde yanmasını beklediğini; ancak bazı bölgelerinin yüzeye varabileceğini aktardı. Uydunun nereye çarpacağı açıklamalarda yer almazken NASA, düşüşten herhangi bir insana zarar gelme olasılığının 2467’de bir ihtimalle çok az olduğunu ekledi.