?>

21’inci yüzyıl Afrika'nın yüzyılı olacak

'Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye-Afrika İlişkileri' panelinde konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, '21. yüzyıl inşallah Afrika'nın yüzyılı olacak. Afrika'nın geleceği çok parlak, Türkiye'nin de geleceği çok parlak.' dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 25 Mayıs Afrika Günü münasebetiyle "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye-Afrika İlişkileri" başlıklı bir panel düzenlendi. Panele, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Afrika Çalışmaları bölümünden Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu moderatörlük yaptı. Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen, Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas, ASBÜ Afrika Çalışmaları bölümünden Doç. Dr. Mürsel Bayram ve YTB'nin KATİP programı bursiyerlerinden Politika Analisti ve Araştırmacı Ovigwe Eguegu panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını YTB Başkanı Abdullah Eren yaptı. Eren, Türkiye'nin dış politikasında "gönül coğrafyası" parametresinin bulunduğuna ve bunun Türkiye'ye has bir ifade olduğuna dikkat çekti. Eren, Türkiye’nin adalet ve hakikati gözetmeye yönelik bir anlayış içerisinde olduğunun altını çizdi.

YTB'nin son yıllarda Afrika kıtasına yönelik birçok faaliyeti olduğunu, bunları artırmaya da gayret ettiklerini belirten Abdullah Eren, "21. yüzyıl inşallah Afrika'nın yüzyılı olacak. Afrika'nın geleceği çok parlak, Türkiye'nin de geleceği çok parlak." dedi.

Son yıllarda Afrika kıtasından öğrencilerin Türkiye'de eğitim almak için yoğun bir ilgi gösterdiğini vurgulayan Eren, halihazırda Afrika'dan, YTB’nin koordinasyonundaki Türkiye Bursları kapsamında 3 bin 700 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Kendi imkanlarıyla okuyan Afrikalı öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye’de eğitim alan toplam 60 bin öğrenci olduğunu ifade etti.

12 Afrika ülkesinde 14 mezun derneği kurulduğunu aktaran Eren, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu derneklerden yardım gönderildiğini de anlattı.

AFRİKA BÜYÜKELÇİLERİ DEPREM İÇİN MAAŞLARINI VERDİ

Büyükelçi Ülgen de görev süresince elde ettiği deneyimleri paylaştı. Türkiye'nin 1998'de Afrika açılım stratejisi hazırladığını ve o strateji kapsamındaki hedeflerin hepsinin tamamlandığını söyledi.

Ülgen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı gün içinde Afrika ülkelerinden birçok büyükelçinin kendi maaşlarından bir miktarı ayırıp AFAD'a nakdi yardım yapmak istediklerini anlattı.

Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Kavas da Afrika araştırmalarıyla ilgili literatürün çok zengin olduğunu ifade ederek bu eserleri parça parça tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.

AFRİKALI ÖĞRENCİLER GELECEĞİ İNŞA EDECEK

Kavas, üniversitelerde Afrika ile ilgili yapılan çalışmaların genelde tarih odaklı olduğunu ancak bugünkü ilişkileri şekillendiren güncel konulara ve Afrika’nın kalkınma hamlelerine daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de öğrenim gören 300 bin öğrenciden 60 bininin Afrikalı olduğunu belirten Kavas, bu öğrencilerin geleceği inşa edeceğini söyledi.

AFRİKA İLE SAVUNMA SANAYİ İHRACATI YÜKSELDİ

Doç. Dr. Bayram ise, Türkiye'nin 25’ten fazla Afrika ülkesi ile güvenlik ve savunma sanayi işbirliği anlaşması imzaladığını söyledi.

Türkiye’den Afrika’ya yapılan savunma sanayi ihracatının 2020'de 83 milyon dolar olduğunu dile getiren Bayram, bu miktarın 2021'de 288 milyon dolara çıktığının altını çizdi.

TÜRKİYE'NİN AFRİKA İLE KÖKLÜ BİR TARİHİ VAR

Araştırmacı Eguegu, Afrika kıtasında nereye gidilirse gidilsin Türkiye ile ilgili algının hep olumlu olduğunu belirterek, "Bunun sebebi sadece mevcut dinamikler değil. Bunun içerisinde köklü bir tarihimizin bulunması, Türkiye'nin geçmişteki sömürgeci güçlerden olmaması, sonrasında bizim yanımızda yer alması ve sömürgeciliğe karşı her zaman savaşıyor olması bu kararları etkiliyor." dedi.

Program kapsamında panelin yanı sıra Afrika Kültür Evi tarafından Afrika El Sanatları Sergisi de düzenlendi.

Haftanın Öne Çıkanları

Merve Dizdar, Türkiye'ye dönüşte uçağa alınmadı

2023-05-22 10:23 - Magazin

1. tur 2. tur sandık görevli ücretleri toplam mı yatacak? Sandık görevlisi ücreti ne kadar?

2023-05-26 15:47 - Gündem

Süleyman Hilmi Tunahan cemaatinin Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararına cemaat içinden tepki

2023-05-21 13:18 - Gündem

Twitter'daki Enes Halifekan Hesabı Hakkında Bilinen Her Şey

2023-05-24 22:28 - Teknoloji

1. tur sandık görevlisi ücretleri ödeme takvimi YSK açıklaması kaç para ödenir?

2023-05-22 14:33 - Gündem

Renault Austral Türkiye'de: İşte Fiyat ve Özellikleri

2023-05-25 15:32 - Teknoloji

HKP'den '28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın' diyen İmam Murat Gündoğdu hakkında

2023-05-22 23:18 - Politika

HKP Genel Başkanı Nurullah Efe Ankut kimdir? Nurullah Efe Ankut kaç yaşında, nereli?

2023-05-25 20:28 - Politika

Abdüllatif Şener'in oğlu Bedirhan Şener kimdir, ne iş yapıyor?

2023-05-26 13:07 - Gündem

Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer kimdir, yaşı kaç? Neptün Soyer ne iş yapıyor?

2023-05-26 11:52 - Gündem

İlgili Haberler

Kartalkaya'daki facia ile ilgili itfaiye ön raporu yayımlandı!

00:42 - Gündem

Eşi, Edip Akbayram'ın sağlık durumunu açıkladı

23:48 - Gündem

3,5 ton sahte içki üretiminde kullanılabilecek etil alkol ele geçirildi

23:42 - Gündem

Son dakika: Duruşmada avukata saldırı girişimi iddiası

23:02 - Gündem

AK Parti'den Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin önerge

22:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Manchester United, Rangers'ı 90+2'de devirdi! Kupa 2'de gecenin sonuçları

03:17 - Spor

İnternetin geleceği olarak görülüyordu! İlgi her geçen yıl azalıyor

00:48 - Teknoloji

Kartalkaya'daki facia ile ilgili itfaiye ön raporu yayımlandı!

00:42 - Gündem

Pierre Sage: Rekabet gücü yüksekti

00:38 - Spor

Jose Mourinho'dan kırmızı kart isyanı

00:32 - Spor