?>

'2025 sonuna kadar rahat yok' İşte bankacı gözüyle 2025'in röntgeni

Ekonomi - HaberTürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'ın açıklamaları üzerinden 'Bankacı gözüyle 2025'in röntgeni' başlıklı köşe yazısında önümüzdeki süreç için Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Ekonomi - 5 ay önce

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutma kararı, ekonomide ihtiyatlı bir duruşun sinyallerini verirken, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın açıklamaları, geleceğe dair önemli tahminler ve uyarılar içeriyor. Aran, ekonomide temmuz ayından itibaren bir soğuma başladığını, kredi kartı harcamalarının düştüğünü belirtiyor ve yıl sonuna kadar enflasyonun %38-42 bandında olacağını öngörüyor. Ayrıca, şirketlerin doğru fiyatlama yapmadıkları takdirde zorlu bir dönemle karşılaşacaklarını vurguluyor. 

İşte Yıldırım'ın o yazısı;Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda faizleri değiştirmedi. Yaptığı açıklamayla ihtiyatlı ve şahin bir duruş ortaya koyan Merkez Bankası eylül ayı için faiz indirim beklentilerine gem vurdu.

 Yine dün Ekonomi Gazetesi’nden Vahap Munyar’a konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın açıklamaları Merkez Bankası’nın özet tek sayfalık resmi açıklamasını tamamlar, hatta geleceğin röntgenini çeker nitelikteydi.

Trend ve tahmin üzerine yazmaya çalışan birisi olarak Hakan Aran’ın sözlerini reel sektörü ve Türkiye’yi iyi kavrayan, 100 yılı bulan en büyük özel sektör bankasına yakışır içerikte buldum.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın 2024’ün ikinci yarısı ve 2025 yılı için, enflasyon, faizler ve şirketler kesimi ile ilgili adeta yol haritası niteliğindeki açıklamaları özetle şöyle:

TEMMUZDAN İTİBAREN SOĞUMA BAŞLADI

 “Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz. 1-15 Temmuz arasındaki veriler bu trendi gösteriyor. Kredi kartı harcamaları bir önceki aya göre düştü.

Bunu öncü gösterge olarak adlandırabilirsiniz. Kredi kartı kullanımı Ocak ayının bile altına indi. Bunlar, Temmuz ayında vatandaşın frene bastığını gösteriyor.

 Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor. Temmuz, ağustos, eylül ayı enflasyon rakamları muhtemelen bu durumu teyit edecek, baz etkisine ilave düşüş olacak.

Ben bu yılı yüzde 38-42 bandında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum. Bu durumda politika faizinin ekim, kasım, aralık ayı toplantılarının birinde tek seferde veya parça parça yüzde 50’den 45’e indirileceğini tahmin ediyorum.

Ekonomideki soğumanın ve kemer sıkmanın reel sektörde, vatandaşta izdüşümü var. Ekonomi yönetimi tüm yönleriyle düşünülmesi gerektiği için, hedeflere zarar vermeyecek indirimler yapılır diye düşünüyorum.”

ŞİRKETLERE FİYATLAMA UYARISI

“Krediye erişimin hâlâ pahalı olduğu ve kredi kullanmanın tercih edilmediği bir ortam yaşanıyor. Bu ortamda doğru fiyatlamayı yapamayan, yanlış fiyatlamayla pazar dışında kalanların talep az olduğu için çabuk eleneceği, malını satamayacağı, o yüzden nakit akışını döndüremeyeceği bir Eylül-Aralık ayı yaşayacağımızı öngörüyorum.

Eylül-Aralık ayı, ‘Ticaret dönsün, eve ekmek girsin, ben işimi devam ettireyim’ anlayışıyla kanaatkâr fiyatlama yapanların işini döndüreceği ama ‘Enflasyon bu kadar, bu malı yerine koyma rakamım bu, malımın fiyatı budur’ diyenlerin oyun dışı kalacağı bir dönem olabilir.

‘Ben tüm maliyetlerimi bu fiyatlamadan çıkartacağım’ diyenlerin malına talep olmayacağından nakit akışı konusunda muhtemelen problem yaşayacakları bir son çeyrek göreceğiz.”

2025 SONUNA KADAR RAHAT YOK

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın 2025 yılına yönelik değerlendirmeleri de şu şekilde:

 “2025’te enflasyonun yüzde 42 olduğu ama Merkez Bankası’nın hedefinin yüzde 14- 21 bandında yer aldığı bir yıl başlayacak.

 Merkez Bankası, 42’yi 14-21’e nasıl getirecek? Ekonomiyi gevşetemez. Kredi büyümesinde yüzde 2 sınırını artıramaz.

 Yüzde 45 enflasyon varken yüzde 50 pahalı iken, yüzde 25 enflasyonda da yüzde 30 pahalı olacak. Yani kredide pahalılık devam edecek.

 2025 yıl boyunca rahatlama bekleyen, ‘Nasıl olsa biraz hafifler, ben de paraya erişirim’ diye düşünenler, nefesini 2025 sonuna kadar tutamayanlar muhtemelen çok zorluk yaşayacaklar.

KOBİ’lerden büyüklere tüm şirketler vardiya azaltmaya, sonrasında verimlilik artışı için robotlaşmaya ağırlık verecek. 2025 yılında işsizlik artacak, istihdam piyasası olumsuz etkilenecek. Bunun Merkez Bankasını, elini daha çabuk tutacağı ve artık sıkılaşmayı, istihdamı belli bir oranda gözeterek yapacağı noktaya getirecektir diye tahmin ediyorum.

Enflasyonun gelecek yılı yüzde 14-21 bandının üst kısmında, 20-21 bitirmesini bekliyorum. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizinin 25’e kadar düşürülme imkanı olacağını düşünüyorum. 2025 izin verildiği kadar büyüyen krediye erişip akıllıca kullanan, iş yerinde verimliliği artırmaya yönlendirenin güçleneceği bir yıl olacak.”

UCUZ KREDİLER NEREYE GİTTİ?

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ihracat konusunda şu saptamayı yaptı:

 “Merkez Bankası döviz rezervlerini ‘kasa doldu’ denecek düzeyde artırana ve enflasyon yüzde 10’lu seviyelere gelene kadar bir denge noktası oluşmayacağı için ne ihracatçının ne üreticinin rahat yüzü göremeyeceği düşüncesindeyim.

 Onlar sıkıntı yaşamaya, kurdan şikayet etmeye, ‘Ben artık üretemiyorum, ihraç edemiyorum, maliyetim daha fazla’ deyip ‘Sattığımdan zarar ediyorum’ şikayetine maalesef bu söylediğim konjonktür boyunca devam edecek. Bu şikayetlerin önüne geçebilecek bir mekanizma yok.

 Eğer siz bir yanlış yaptıysanız, yanlışınızla yüzleşmeniz gerekiyor. Biz ekonomide yanlış politika izledik. Şu andaki sıkıntılarla yüzleşmeden düzelme olmaz.

Biz onu yaptık tamam geçmişte kaldı, şimdi çaresi yok mu? O yanlış yapılırken ihracatçı çok kazandı. Yanlış yapılırken yatırım yapan iş insanı çok kazandı. Yani, çok ciddi miktarda ucuz TL ihracatçıya, üreticiye, yatırım yapana verildi. Uzun vadelerle verildi. Yüzde 8.5, 10, 12.5’ten verildi. Bu kaynakları alıp ne yaptılar?

Bu kaynaklarla daha verimli, daha rekabetçi olmaları için yatırım mı yaptılar? Yoksa zaten aslında her an rekabette, fiyatta sorun yaşayabilecekleri üretim bandını çoklayıp ‘5 üretirken 10 üretip 10 satacağım’ şeklinde mi hareket ettiler?

 Şu anda öyle bir tabloya gelindi ki, elde çok yüksek kapasite var ama kârlı değil. İşte en büyük problem bu.

Bu problemi her seferinde yaşamamak için Türkiye’nin toplam faktör verimliliğini artıracak olan projeler üzerinde kümelenmesi lazım. Bu da 5 yıllık bir planla olur. Ancak bu şekilde Türkiye rekabetçi bir yapıya gelebilir.”

MÜŞTERİSİ AÇ İKEN BANKA TOK YATAMAZ

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sağlıklı kredi kullandırılmaması halinde finans kesiminin de olumsuz tablodan nasibini alacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

 “Hepimiz için düzlüğe çıkmanın tek koşulu, hatayı yaptığımız ilk noktaya geri dönmek. O yer de, kabul edilebilir bir enflasyon, hane halkının, çalışanın, ücretlinin enflasyona ezdirilmediği, o düzeydeki ücret artışının sanayiciyi yormayacak noktaya gelmesi.

 Sen fiyatını artıramayan ihracatçıyı, üreticiyi her sene yüzde 50 yüzde 70 ücret artışıyla yüz yüze getirirsen bu insan batar. O yüzden tekrar yüzde 10’lu seviyelere getirmemiz lazım ki bu kişiler rekabet gücünü koruyabilsin.

Reel sektörde sorun varken, ülkede kârlılık düşerken bankaların kârlılığının artması bence sorun olurdu. Eğer siz içinde bulunduğunuz bu koşullardan aynı şekilde etkilenmiyorsanız zaten yanlış bir şeyler yapıyorsunuz demektir.

Müşteriyle her zaman yüz yüze bakan bir kurum olarak müşterimiz açken biz tok yatan konumda olmak istemeyiz. Bizim de bu dönemde sıkıntı yaşamamız kadar doğal bir şey yok.”

Haftanın Öne Çıkanları

Lugano - Fenerbahçe UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turu maçı (CANLI YAYIN)

2024-07-23 21:12 - Spor

Köpek sorunu için akıl veren İmamoğlu 6 yılda sıfır çekti! İhmal üstüne ihmal

2024-07-20 15:17 - Gündem

Acun Ilıcalı'nın sevgilisi Çağla Altunkaya'nın tektaşının değeri dudak uçuklattı

2024-07-20 11:32 - Magazin

Ekrem İmamoğlu’na taşlı saldırı davasında karar

2024-07-17 16:32 - Politika

Adidas, Bella Hadid’i reklam kampanyasından çıkarttı

2024-07-22 18:07 - Magazin

Hercai'nin Miran'ı Akın Akınözü annesinin ölümüyle yıkıldı! Paylaşımı yürek yaktı

2024-07-22 10:03 - Magazin

Kadir Ezildi sır gibi sakladığı nişanlısını paylaştı! 'Hayatıma hoş geldin'

2024-07-19 08:58 - Magazin

Gözünü altınlardan ayıramadı! Kadir Ezildi "Gelin hiç gülmüyor" eleştirilere patladı

2024-07-21 11:13 - Magazin

Galatasaray - Lecce maçı hangi kanaldan şifresiz izlenir? GS-Lecce maçı bugün mü, saat kaçta?

2024-07-21 10:18 - Spor

Esen Yenenler 15 günde 7 kilo verdi! Son haline bakın...

2024-07-18 10:03 - Magazin

İlgili Haberler

Suriyeliler yeni yaşamları için altınlarını bozduruyorlar!

22:02 - Ekonomi

MOSFED Başkanlığı görevine yeniden Ahmet Güleç seçildi!

18:23 - Ekonomi

Türkiye 2024'te elektrik üretiminin yüzde 22'sini hidroelektrik santrallerinden karşıladı

18:07 - Ekonomi

Türkiye'nin dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu

16:27 - Ekonomi

Gümrüksüz limit düşürüldü! Ücretsiz kargo dönemi sona eriyor!

16:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Vitor Pereira, Premier Lig'e farklı başladı

00:32 - Spor

Zonguldak’ta kontrolden çıkan araç kaza yaptı: 1 kişi yaralandı

00:28 - Yaşam

Otomobille çarpışan cip elektrik panosuna çarpıp devrildi! Yaralılar var

00:22 - Yaşam

Galatasaray'ın kazandığı penaltı çok tartışıldı! Eski hakemler ne dedi?

00:17 - Spor

'Bakan Kacır, AK Parti İl Kongresine askeri helikopterle gitti' iddiası yalanlandı

00:12 - Politika