ABD, İngiltere ve bir düzineden fazla ülke Pazar günü üst düzey bir ABD'li yetkilinin yapay zekânın haydut aktörlerden nasıl korunacağına dair ilk ayrıntılı uluslararası anlaşma olarak nitelendirdiği ve şirketleri "tasarım gereği güvenli" yapay zekâ sistemleri oluşturmaya zorlayan anlaşmayı açıkladı.
Pazar günü açıklanan 20 sayfalık bir belgede 18 ülke, yapay zekayı tasarlayan ve kullanan şirketlerin, müşterileri ve daha geniş anlamda halkı kötüye kullanımdan koruyacak şekilde geliştirmeleri ve kullanmaları gerektiği konusunda anlaştı.
Anlaşma bağlayıcı değildir ve çoğunlukla yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanıma karşı izlenmesi, verilerin tahrif edilmeye karşı korunması ve yazılım tedarikçilerinin incelenmesi gibi genel tavsiyeler içermektedir.
YAPAY ZEKA'DA EN BÜYÜK GÜNDEM YİNE GÜVENLİK
Yine de ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, bu kadar çok ülkenin yapay zekâ sistemlerinin güvenliği ilk sıraya koyması gerektiği fikrine destek vermesinin önemli olduğunu söyledi.
Easterly Reuters'a verdiği demeçte, "İlk kez bu kabiliyetlerin sadece havalı özellikler ve bunları ne kadar hızlı pazara sunabileceğimiz ya da maliyetleri düşürmek için nasıl rekabet edebileceğimiz ile ilgili olmaması gerektiğinin onaylandığını görüyoruz" dedi ve kılavuz ilkelerin "tasarım aşamasında yapılması gereken en önemli şeyin güvenlik olduğu konusunda bir anlaşmayı" temsil ettiğini söyledi.
Anlaşma, endüstri ve toplum genelinde ağırlığı giderek daha fazla hissedilen yapay zekânın gelişimini şekillendirmek için dünya çapında hükümetler tarafından yapılan ve çok azı dişe dokunur olan bir dizi girişimin sonuncusudur.
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin yanı sıra yeni kılavuza imza atan 18 ülke arasında Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur yer alıyor.