1500’lerde Osmanlı İmparatorluğu, Doğu Akdeniz’deki bütün ticaret yollarına hakim olmayı başarmıştı. Sonrasında da Batılı toplumlar kendilerine yeni ticaret yolları aramaya başlamıştı. Benzer bir durum, Avrupa’nın en kuzeyinde de yaşanıyordu.
O zamanki adıyla İsveç İmparatorluğu, o zamanki adıyla Danimarka-Norveç Devleti ile ticaret yolları açısından sorunlar yaşıyordu. Baltık Denizi ile Kuzey Denizi arasındaki boğaz, Danimarka-Norveç kontrolündeydi. Devlet gelirlerinin 3’te 2’si bu boğazdan elde edilen gümrük paralarından geliyordu. İsveç de koskoca bir devletin yıllık gelirinin büyük kısmını vergi olarak vermemek için alternatif bir ticaret yolu kullanmaya başlamıştı. Bunun üzerine ufak bir toprak anlaşmazlığının da etkisiyle Danimarka-Norveç Devleti, İsveç’e savaş açtı. Bu savaşın adı da Kalmar Savaşı oldu.
İskandinavya'nın tarihini etkileyen savaştan nadir bir keşif
Kalmar, “İsveç’in anahtarı” olarak adlandırılan bir şehir olarak dikkat çekerken, 6000 Danimarkalı asker şehri zaptetmek için yola çıktı. Bugün bile etkileri hissedilen bu savaş ile birlikte İskandinav ülkeleri arasındaki ilişkiler de düzenlenmiş oldu.
Bu ilgi çekici ve önemli savaşa dair çalışmalarına devam eden arkeologlar, o dönemden kalma bir kılıç ortaya çıkarmayı başardı. Arkeologerna araştırmacılarına göre bu kılıç, savaşta yıkılmış eski bir çiftliğin kalıntıları arasından çıktı. Kılıcın, geleneksel Orta Çağ kılıçlarının yerini almaya başlayan daha modern kılıçlara geçişteki ara türlerden biri olduğu düşünülüyor.