16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Bandırma Vapuru’yla başlayan yolculuğun öncesi ve sonrasını İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elçin Yılmaz Cumhuriyet’e anlattı, Mondros Mütarekesinin savaşın bitmesi anlamı taşımasının halkta rahatlık yarattığına dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Anlaşmanın imzalandığını öğrendiğinde Genelkurmay ve sadrazama telgraflar çekerek yanlıştan dönülmesini belirtti. Beklediği yanıtı alamayınca da Milli Mücadele’nin ön hazırlıklarına başladı” dedi. Mustafa Kemal’in uygun şartlar oluşunca harekete geçtiğini vurgulayan Dr. Yılmaz şunları söyledi:
Mondros Mütarekesi sonrası Rum çetelerinin kışkırtmalarıyla karışıklıklar baş gösterince Amiral Calthrope, Vahdettin ve İstanbul hükümetinden derhal bu olayların sona erdirilmesini istedi. Bu görev için Mustafa Kemal seçildi. Mustafa Kemal’in görevi Türk şuralarını bastırmak halkı işgalcilerin geçici olduğuna ikna etmek Türk şûralarını dağıtıp elindeki silahları toplamaktı. 9. Ordu Müfettişi olarak Bandırma vapuru ile Samsun’a hareket ettiği gün aklında tek bir şey vardı: Ne olursa olsun kazanmak. Mustafa Kemal, çıktığı bu yolda Türk milleti ile birlikte türlü zorluk ve hainliklerle mücadele ederek düşmanı yendi ve vatanımızı kurtardı.”
ŞEHİT HASAN TAHSİN ANILDI
İzmir’in işgalinin başladığı 15 Mayıs 1919 tarihinde ilk kurşunu atarak direnişin simgesi olan gazeteci Hasan Tahsin, Konak dün Atatürk Meydanı’nda bulunan İlk Kurşun Anıtı önünde törenle anıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi tarafından anıta çelenk konuldu. Törendeki konuşmasında tutuklu gazetecilere dikkat çeken Gappi, “Son bir yılda tutuklanan gazetecilerin sayısı 47. 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, 4 bin 148 habere ve 46 haber sitesine erişim yasaklandı. Televizyonlara, gazetelere milyonlarca liralık cezalar yağdırmalarına rağmen bu ülkenin cesur gazetecileri durmadılar.Hepsinin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. Hasan Tahsin gibi, susmayacağız ve durmayacağız” dedi.